• Full Member of the EuroGroup for Animals | Full member of the World Federation for Animals

ΖΩΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην Ελλάδα τα ζώα εργασίας είναι βασικά ιπποειδή: άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει, για αυτά, καθορισμένο πλαίσιο προστασίας και εργασίας, αποτελεί μια εξώφθαλμη παράλειψη της πολιτείας – ενδεικτική της αδιαφορίας της και της αναχρονιστικής της νοοτροπίας

Όταν το κράτος κακοποιεί

Υπερφορτωμένα γαϊδουράκια που καταρρέουν υπό από το βάρος δυσανάλογου φορτίου, μουλάρια που χτυπιούνται βάναυσα από τους αγωγιάτες τους, άλογα σκελετωμένα  που λιώνουν δεμένα στον ήλιο χωρίς νερό, είναι καθημερινές εικόνες από την χώρα μας που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας αγανάκτηση και γενικευμένη κατακραυγή.

Το φαινόμενο συναντάται σε όλη την ύπαιθρο και στα νησιά, με τις παραλείψεις της Πολιτείας να έχουν δημιουργήσει, για τα ιπποειδή, ένα καθεστώς θεσμοθετημένης κακοποίησης.

Απουσία Εθνικής νομοθεσίας προστασίας

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη ακολουθούν ενιαίους κοινοτικούς κανονισμούς και οδηγίες για τα ιπποειδή, ενώ την ιδιαίτερη προστασία τους ρυθμίζει κάθε χώρα χωριστά, μέσω εθνικής νομοθεσίας.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει νομοθεσία ούτε θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και ευζωία των ιπποειδών.

Αντί νομοθεσίας και κοινοτικών κανονισμών, χρησιμοποιείται μια εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ η οποία δεν σχετίζεται με προστασία ιπποειδών – ούτε προκύπτει από καμιά νομοθεσία, Ευρωπαϊκή ή εθνική- παρά αφορά σε ένα Πρόγραμμα Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης των Νοσημάτων των Ιπποειδών, του 2002.

Απουσία εθνικού μητρώου ιπποειδών

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σύστημα καταγραφής, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η σήμανση, καταγραφή και τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου όλων των ιπποειδών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, από το 2008.

Δεν ακολουθούνται στην Ελλάδα οι κανονισμοί της ΕΕ, που απαιτούν, για την εκτροφή ιπποειδών, τήρηση γενεαλογικών βιβλίων και συγκεκριμένες προδιαγραφές των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η πολιτεία ΔΕΝ προβλέπει προδιαγραφές ευζωίας, πλαίσιο εργασίας, κτηνιατρική φροντίδα, υποχρεώσεις και ευθύνες του ιδιοκτήτη…κ.λπ, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την τεκμηρίωση της κακοποίησης και την δίωξη του υπευθύνου.

Απουσία ελεγκτικού μηχανισμού

Ενώ έχει ενσωματωθεί στην Εθνική νομοθεσία ο Ευρωπαϊκός κανονισμός για την μεταφορά /μετακίνηση των ιπποειδών, η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού και η έλλειψη ενημέρωσης τον καθιστούν εντελώς ανενεργό. Η αστυνομία δε γνωρίζει τι καλείται να ελέγξει στις μεταφορές ιπποειδών.

Για να συνοψίσουμε:

Ζώα εργασίας στην Ελλάδα είναι μόνο ιπποειδή, τα οποία με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας παραμένουν νομικά απροστάτευτα (όποια κι αν είναι η χρήση τους, εργασίας/αθλητική ιππασία/ιππόδρομος, οικόσιτα, θεραπείας).


Ελλείψει εθνικής νομοθεσίας προστασίας

Δεν υπάρχουν κανόνες ευζωίας να επικαλεστείς προκειμένου να αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη του ένα ζώο που κακοποιείται και να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος. Τα ιπποειδή καλύπτονται από τους νόμους που αφορούν την ευζωία όλων των ζώων.


Ελλείψει σήμανσης και μητρώου

Τα ιπποειδή παραμένουν ανώνυμα και δεν ιχνηλατούνται οι μεταβιβάσεις τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όταν παύουν να είναι χρήσιμα στον ιδιοκτήτη τους, εύκολα εγκαταλείπονται, ρίχνονται σε χαράδρα, με πιο πιθανή κατάληξη κάποιο σφαγείο.


Ποιους ωφελεί αυτό το καθεστώς?

Όσους εμπλέκονται σε απαγορευμένες δραστηριότητες, παράνομο εμπόριο, σφαγεία, παράνομες ιπποδρομίες, ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή,  κλπ, και όσους συναλλάσσονται με αυτούς, καλύπτοντας τις παρανομίες.

Τι κάνουμε

  • Νομικές ενέργειες και πολιτική πίεση για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊκοί κανονισμό για τα ιπποειδή
  • Τακτική ενημέρωση της αστυνομίας για να αναγνωρίζει τις παράνομες μεταφοράς ιπποειδών
  • Δημιουργία φόρμας καταγγελίας
  • case study Ασπρόπυργος: Η υπόθεση Ασπρόπυργος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομου εμπορίου αλόγων που διαδραματίζεται αδιάκοπα από το 2006 μέχρι και σήμερα, παρ’ όλες τις τεκμηριωμένες καταγγελίες και τα δικαστήρια. Αναδεικνύει όλες τις ανεπάρκειες και τις παθογένειες ενός συστήματος που καθιστά αδύνατη την προστασία των ιπποειδών και διαιωνίζει το καθεστώς ανομίας και εκμετάλλευσης που τα περιβάλλει.
  • Case study Πάρος
  • ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό στα ζητήματα ευζωίας και προστασίας των ιπποειδών, είναι ενεργό σε διασώσεις ιπποειδών και εργάζεται παράλληλα για να επιφέρει βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο που τα αφορά.
  • ΙΠΠΟΛΥΣΙΣ: Η ΜΚΕ ΙΠΠΟΛΥΣΗ είναι το πιστοποιημένο κέντρο EAGALA (equine-assisted psychotherapy & personal development) στην Ελλάδα. Έχει σώσει ιπποειδή τα οποία ήταν καταδικασμένα να πεθάνουν (λόγω προβλημάτων υγείας ή επειδή δεν ήταν πλέον χρήσιμα στον κάτοχο τους), τα έχει αποκαταστήσει και εκπαιδεύσει να γίνουν δάσκαλοι αυτογνωσίας – μάθησης – εξέλιξης για τους ανθρώπους και θεραπευτές ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Τι μπορείτε να κάνετε


Εγγραφείτε στο newsletter μας και στηρίζετε τις εκστρατείες μας


Καταγγείλετε την κακοποίηση ιπποειδών

    Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.
    Περισσότερα