• Full Member of the EuroGroup for Animals | Full member of the World Federation for Animals

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

01. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΖΩΑ

Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ) - Hellenic Animal Welfare Federation

Είναι σημαντικό να έχουν οι Έλληνες αγρότες πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό που θα τους βοηθήσει να αυξήσουν την παραγωγής τους ενισχύοντας ταυτόχρονα το επίπεδο ευζωίας των ζώων τους.

Τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα χωράφια, απολαμβάνοντας τη ζωή και εκφράζοντας την φυσική τους συμπεριφορά, είναι πιο παραγωγικά από τα ζώα που ζουν αποκομμένα από τη φύση, κλεισμένα σε σύστημα βιομηχανικής εκτροφής.

Συνθήκες που πρέπει να επιδιώκονται από κάθε εκτροφέα/αγρότη για τα ζώα του:

  • Εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό
  • Σίτιση με τροφές που προωθούν τη υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη, διατηρώντας τα ζώα υγιή και ακμαία
  • Kατάλληλο περιβάλλον και καθαρό κατάλυμα προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες
  • Πρόληψη, γρήγορη διάγνωση και θεραπεία από τραυματισμούς και αρρώστιες
  • Παροχή επαρκούς χώρου, κατάλληλων συνθηκών και συντροφιάς ζώων του ίδιου είδους για να μπορούν να εκφράσουν τη συμπεριφορά που τους υπαγορεύει η φύση
  • Μεταχείριση που δεν προκαλεί ψυχική ή σωματική ταλαιπωρία, για να ζουν απαλλαγμένα από φόβο και αγωνία

Η γνώση της φυσικής συμπεριφοράς των ζώων

Είτε ζουν σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς, τα ζώα εκτροφής ευημερούν ή όχι, ανάλογα με το πόσο καλύπτονται οι σωματικές και συμπεριφορικές τους ανάγκες.

Είναι σημαντικό ο τρόπος εκτροφής να μη δημιουργεί στα ζώα αγωνία ή δυσφορία και να τους παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής και ψυχικής ευζωίας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ζουν περίπου φυσιολογικά και να εκφράζουν τη συμπεριφορά που τους υπαγορεύει η φύση.

Σωστό επίπεδο ευζωίας σημαίνει καλή σωματική υγεία και αίσθηση ευεξίας.

Πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αποτελούνται από χώρους γυμνούς που δεν παρέχουν κανένα ερέθισμα στα ζώα, καταδικάζοντάς τα να ζουν σε βασανιστική ανία και προκαλώντας τους καταναγκαστικές συμπεριφορές.

Εμπλουτισμός του περιβάλλοντος

Ο εμπλουτισμός του χώρου προσφέρει στα ζώα σημαντική ανακούφιση από την ανία και είναι βασική προϋπόθεση για να ζουν ικανοποιητικά. (παραδείγματα εμπλουτισμού παρατίθενται για κάθε ομάδα ζώων χωριστά)

Εντατική κτηνοτροφία και ευζωία των ζώων είναι έννοιες ασυμβίβαστές

Το περιβάλλον και η διαχείριση των περισσότερων μονάδων εντατικής κτηνοτροφίας δεν είναι συμβατά με την ευζωία των ζώων:

Συνωστισμένα σε γυμνούς βιομηχανικούς χώρους, αποκομμένα από τη φύση, τα ζώα αδυνατούν να εκφράσουν την φυσική τους συμπεριφορά και ζουν υπό συνθήκες μόνιμου στρες.

Εκτός του ότι παραβιάζει κάθε έννοια ευζωίας, η εντατική κτηνοτροφία αποτελεί μοντέλο μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ευθύνεται για το 14,5% του φαινομένου του θερμοκηπίου και για το 80% της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο, επιφέροντας καταστροφικές για τον άνθρωπο κλιματικές αλλαγές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2/3 των εδαφών ολόκληρου του πλανήτη δεσμεύονται για την παραγωγή ζωοτροφών για τις ανάγκες της εντατικής κτηνοτροφίας, εκτάσεις που θα μπορούσαν να σιτίσουν ολόκληρους πληθυσμούς όταν 800 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο υποφέρουν από υποσιτισμό.

Παραγωγικές μονάδες με ανθρωπιά

Η σωστή εκτροφή απαιτεί φροντίδα στο σχεδιασμό και τη διαχείριση, γνώσεις, ευσυνειδησία, κατάλληλο σχεδιασμό του περιβάλλοντος των ζώων, μεταχείριση και μεταφορά των ζώων με σεβασμό και όρους σφαγής που ακολουθούν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κάθε νέο κτίριο που κατασκευάζεται πρέπει να έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να εξασφαλίζει εκτροφή υψηλού επιπέδου, ευζωία υψηλού επιπέδου και πρόβλεψη κατά της πυρκαγιάς.

Τα ζώα με δίχηλες οπλές δεν πρέπει να στεγάζονται μόνιμα σε χώρους με δικτυωτά δάπεδα, όλα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χώρο ανάπαυσης με στερεή επιφάνεια. Τα δικτυωτά δάπεδα τους προκαλούν αγωνία, καταπόνηση και τραυματισμούς.

Ειδικά τα βοοειδή και αμνοερίφια θέλουν προσοχή σε θέματα ποδιών και χωλότητας.

Ακρωτηριασμοί

Ευνουχισμός των χοιριδίων και των αμνών, ακρωτηριασμός της ουράς των χοιριδίων, αποράμφωσις (κοπή του ράμφους) των πουλερικών… είναι μόνο μερικές από τις βαρβαρότητες στις οποίες υποβάλλονται τα παραγωγικά ζώα, για να περιοριστούν οι νευρωτικές συμπεριφορές που τους προκαλούν οι συνθήκες και το κακό περιβάλλον εκτροφής.

Η υιοθέτηση καλών κτηνοτροφικών πρακτικών και ένα υγιές περιβάλλον που παρέχει στα ζώα τη δυνατότητα να εκφράσουν την φυσική τους συμπεριφορά, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα περισσότερα προβλήματα.

Μεταφορά

Τα ζώα κατά την μεταφορά τους πρέπει να αντιμετωπίζονται ευσπλαχνικά και το ταξίδι τους να είναι όσο το δυνατό ταχύτερο και με την μικρότερη δυνατή πρόκληση στρες.

Καμία μεταφορά ζώων προς το σφαγείο δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από οκτώ ώρες, ενώ για ορισμένα είδη ζώων, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερος.

Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται από το πρώτο ζώο που φορτώνεται έως το τελευταίο που εκφορτώνεται.

Σφαγή

Η σφαγή των ζώων που προορίζονται για τροφή πρέπει να πραγματοποιείται όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο παραγωγής τους, για να αποφεύγεται επιπλέον αγωνία και ταλαιπωρία των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

Σφαγεία

Θεωρούμε ότι η αδειοδότηση ενός σφαγείου πρέπει να συνδέεται, όχι μόνο με τις τεχνικές προδιαγραφές της εγκατάστασης αλλά και με την κατάρτιση του προσωπικού.

Ένα άτομο πρέπει να είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη και την εφαρμογή των όσων προβλέπονται για την ευζωία των ζώων και για την εκπαίδευση του μόνιμου και του εποχιακού προσωπικού, όπως απαιτείται ήδη από την νομοθεσία της ΕΕ για τα μεγάλης έκτασης σφαγεία.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα σφαγεία πρέπει να εποπτεύονται από κάμερες κλειστού κυκλώματος (CCTV), τα πλάνα των οποίων θα εξετάζονται τακτικά από ανεξάρτητη επιτροπή και θα είναι προσβάσιμα στα ΜΜΕ.

Σήμανση τροφίμων

Θεωρούμε ότι οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς παράγεται κάθε ζωικό προϊόν – ακόμα και αυτά που δεν προορίζονται για τροφή – και ότι οι πληροφορίες για την ευζωία των ζώων και τη μέθοδο παραγωγής πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρά στην ετικέτα.

Θεωρούμε επίσης ότι πρέπει να απαγορεύεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων όταν παράγονται με τρόπους που δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα.

Όρνιθες αυγοπαραγωγής

Οι μονάδες ωοτοκίας πρέπει να παρέχουν υποχρεωτικά στις όρνιθες φωλιές, κούρνιες, χώρους για ξύσιμο και αμμόλουτρο.

Ο αριθμός των πουλερικών και ο δείκτης πυκνότητάς τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις δυνατότητες του χώρου (επιτρεπόμενα όρια).

Απαγορεύεται η τεχνητή πτερόρροια (στέρηση τροφής και νερού για μεγάλο διάστημα που προκαλεί νέο κύκλο αυγοπαραγωγής χωρίς ενδιάμεση φάση ξεκούρασης του οργανισμού), ως μέθοδος τόνωσης της αβγοπαραγωγής.

Οι μονάδες ωοτοκίας πρέπει να παρέχουν υποχρεωτικά στις όρνιθες φωλιές, κούρνιες, χώρους για ξύσιμο και αμμόλουτρο.

Ο αριθμός των πουλερικών και ο δείκτης πυκνότητας τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις δυνατότητες του χώρου (επιτρεπόμενα όρια).

Απαγορεύεται η τεχνίτη πτερόρροια (στέρηση τροφής και νερού για μεγάλο διάστημα που προκαλεί νέο κύκλο αυγοπαραγωγής χωρίς ενδιάμεση φάση ξεκούρασης του οργανισμού), ως μέθοδος τόνωσης της αβγοπαραγωγής.

Θεωρούμε την εκτροφή σε κλουβιά εντελώς ασυμβίβαστη με την ευζωία και την υγεία των ορνίθων και εργαζόμαστε για να καταργηθεί. Μαθε για  την εκστρατεια Cage-Free Greece: https://www.cagefreegreece.org/

Κοτόπουλα

Στην εντατική εκτροφή, τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής φτάνουν το βάρος σφαγής στην ηλικία μόλις πέντε εβδομάδων.

Αυτή η αφύσικα γρήγορη ανάπτυξη επιτυγχάνεται με επιλεκτικά προγράμματα εκτροφής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα κοτόπουλα: ανωμαλίες στον σκελετό και στις αρθρώσεις, πόνους, δερματικές και οφθαλμικές παθήσεις, καρδιακή συμφόρηση, αδυναμία να σταθούν στα πόδια τους.

Γαλοπούλες

Προκειμένου να περιοριστεί το μεταξύ τους ράμφισμα, οι γαλοπούλες εκτρέφονται συχνά σε μισοσκόταδο, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρές βλάβες στα μάτια. Απαιτείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ραμφίσματος με άλλο τρόπο.

Χήνες

Η πρακτική της πάχυνσης παπιών και χηνών (εξαναγκαστική χορήγηση τροφής μέσω χωνιού στο λαρύγγι) για την παραγωγή ‘φουά γκρα’ (foie gras) αποτελεί αναμφισβήτητη κακοποίηση. Είναι ασύμβατη με κάθε έννοια ευζωίας και πρέπει να εκλείψει.

Μοσχάρια

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται χώροι ελεύθερης στέγασης και η σίτιση των ζώων να γίνεται με τροφές που τα διατηρούν υγιή και ακμαία και προωθούν τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Η ΕΕ απαγορεύει τη χρήση ατομικών κλουβιών εκτροφής για τα μοσχάρια, εκτός αν αυτή είναι προσωρινή για να λάβουν τα ζώα κτηνιατρική φροντίδα.

Χοίροι/χοιροστάσια

Οι χοίροι είναι από τη φύση τους ζώα δραστήρια, έξυπνα και με έντονη περιέργεια.

Έχουν ανάγκη να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους σε αναζήτηση τροφής. Το κάνουν σκάβοντας, ρουθουνίζοντας, δαγκώνοντας και μασουλώντας.

Αν το περιβάλλον τους είναι στείρο (γυμνό) και δεν τους το επιτρέπει, βαριούνται, δυσφορούν και αναπτύσσουν στερεοτυπικές συμπεριφορές και επιθετικότητα μεταξύ τους.

Οι χοίροι μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικά σε εσωτερικές μονάδες εκτροφής, αν η διαχείριση είναι υψηλού επιπέδου και τους παρέχει ένα περιβάλλον που πληροί τις προϋποθέσεις για την ευζωία τους.

Τα χοιροστάσια πρέπει να έχουν στέρεες επιφάνειες και στρωμνές με άχυρο για να αναπαύονται τα ζώα. Το άχυρο είναι σημαντικό, όχι μόνο για να είναι οι χώροι άνετοι και στεγνοί, αλλά και για να δίνει τη δυνατότητα στους χοίρους να εκτονωθούν, σκάβοντας και ψαχουλεύοντας με το ρύγχος.

Τα υλικά εμπλουτισμού του περιβάλλοντος (άχυρο, σχοινί, φρέσκα κλαριά…) πρέπει να είναι συνεχώς προσβάσιμα σε όλα τα ζώα, να είναι καθαρά και να ανανεώνονται, προκειμένου να διατηρούν το ενδιαφέρον τους τα ζώα.

Οι περισσότερες μονάδες εκτροφής δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των χοίρων. Τα αρσενικά ζουν περιορισμένα σε χώρους άγονους, τα θηλυκά (χοιρομητέρες) σε θαλάμους τοκετού τα χωρίσματα των οποίων τις καθηλώνουν σε βασανιστική ακινησία τη στιγμή ακριβώς που το ένστικτό τους τους υπαγορεύει να φτιάξουν φωλιά για τα μικρά τους.

Στα δε χοιρίδια, το στρες του πρόωρου και απότομου  απογαλακτισμού αποτυπώνεται με μειωμένη υγεία (κυρίως προβλήματα εντέρων, ανάπτυξης και δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος).

Κτηνοτροφία μη-εξημερωμένων ζώων

Η κτηνοτροφίας ζώων που δεν εκτρέφονταν παραδοσιακά στην Ελλάδα προκαλεί σοβαρά ζητήματα ευζωίας. Χωρίς ιστορικό εξημέρωσης, δύσκολα αποδεικνύεται αν οι συνθήκες εκτροφής καλύπτουν ή όχι τις ανάγκες των ζώων.

Ψάρια

Στα μέσα του 2000, υπήρξε συναίνεση γύρω απο τη θέση της επιστήμης ότι τα ψάρια έχουν υψηλή αντίληψη του πόνου. 

Μελέτες της συμπεριφοράς των ψαριών άρχιζουν να αποκαλύπτουν ότι τα ψάρια είναι όντα έξυπνα, σύνθετα, συναισθηματικά, κοινωνικά, συνεργάζονται στο κυνήγι, νοιάζονται για τα μικρά τους και, όπως τα άλλα ζώα, νιώθουν πόνο και αγωνία.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα ευρεία ευαισθητοποίηση του κοινού, η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία με κυκλοφορία απανωτών ντοκυμαντέρ για τη ζωή στους ωκεανούς, εμφάνιση οργανώσεων επικεντρωμένων στην ευζωία των ψαριών, και με τις περισσότερες οργανώσεις Υποστήριξης των Ζώων να εντάσσουν πλέον την προστασία των ψαριών στo αντικείμενο εργασιών τους.

Κυρίως, οι πρώτες αρχές για την ευζωία των ψαριών εντάχτηκαν σε Ευρωπαϊκά νομοθετήματα.

Τα ψάρια υποφέρουν πολύ σε συνθήκες εντατικής εκτροφής (ιχθυοκαλλιέργειες). Έρευνες σε όλη την Ευρώπη έχουν αποκαλύψει προβληματικές συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των ψαριών και απάνθρωπους τρόπους σφαγής: ασφυξία, σύνθλιψη, εκσπλαγχνισμό ενώ είναι ακόμα ζωντανά.

Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η έρευνα για την φυσιολογία και την συμπεριφορά των ψαριών, ώστε να υπάρξει περισσότερη γνώση των αναγκών τους και να θεσπιστούν δείκτες ευζωίας.  

02. ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Ζώα συντροφιάς

Δε θεωρούμε ότι είναι όλα τα ζώα κατάλληλα για κατοικίδια. Τα ζώα της άγριας πανίδας και τα εξωτικά υποφέρουν πολύ αν αφαιρεθούν από το φυσικό τους περιβάλλον.

Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, ούτε κατανοεί τη φυσιολογία και την ψυχολογία τους. Επιβάλλεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με αυστηρή απαγόρευση εισαγωγής, πώλησης και κατοχής άγριων και εξωτικών ειδών.

Απόκτηση ενός ζώου

Συνιστούμε, ως πρώτη επιλογή, την υιοθεσία ενός ζώου από φιλοζωική, από τα τόσα που διασώζονται από το δρόμο και αναζητούν οικογένεια.

Η καθοδήγηση μιας φιλοζωικής είναι πολύτιμη για να μη καταληξει κανείς με ενα ζώο που δεν είναι συμβατό με τον τρόπο ζωης ή τις δυνατότητες του ιδιοκτήτη. Η υπεύθυνη φιλοζωική θα εστιάσει στο κατάλληλο πάντρεμα ενός συγκεκριμένου ζώου με μια συγκεκριμένη οικογένεια.

Αναγνωρίζουμε τον κεντρικό ρόλο των ιστοσελίδων, social media και ΜΜΕ στην προώθηση των υιοθεσιών. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτόν τον τρόπο προώθησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να πραγματοποιούνται οι υιοθεσίες με υπευθυνότητα και να προηγείται πάντα συνάντηση μεταξύ αυτών που προωθούν το ζώο και αυτών που θα το πάρουν.

Τελείως διαφορετική περίπτωση είναι το εμπόριο εξ αποστάσεως ή η απόκτηση ενός ζώου αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ταχυδρομικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας, πρακτικές με τις οποίες είμαστε πλήρως αντίθετοι, γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε των συνθηκών εκτροφής και διαβίωσης των ζώων στα χέρια του πωλητή, ούτε της καταλληλότητας ή μη του αγοραστή.

Δεύτερη επιλογή για την απόκτηση ζώου είναι από πιστοποιημένο εκτροφέα, έχοντας βεβαιωθεί ότι ο εκτροφέας δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ευζωία γονέων και κουταβιών. Έχει σημασία να μην επαναπαυτεί ο αγοραστής σε προφορικές διαβεβαιώσεις, αλλά να διαπιστώσει ο ίδιος τις συνθήκες εκτροφής, να δει πού γεννήθηκε το ζώο, να εξετάσει την κατάσταση και τη συμπεριφορά των άλλων νεαρών και ενήλικων ζώων στον χώρο, κυρίως των δυο γονέων και της υπόλοιπης γέννας.

Καλούμε τους υποψήφιους ιδιοκτήτες να αποφύγουν όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα πώλησης ζώων, καθώς και τους εκτροφείς που εκτρέφουν μαζικά, καθώς και στις δυο περιπτώσεις, αποκλειστικός σκοπός είναι το γρήρορο κέρδος, εις βάρος της υγείας και της ευζωίας των ζώων.

Σήμανση και καταγραφή

Η μόνιμη ταυτοποίηση σκύλων και γατών με μικροτσίπ και η καταγραφή τους σε μητρώο, είναι απαραίτητες για να ανατεθεί η ευθύνη της ευζωίας και του ελέγχου των ζώων, εκεί που δικαιολογημένα ανήκουν – στον ιδιοκτήτη ή στον κάτοχο.

Θεωρούμε επιβεβλημένο, τα μητρώα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι συμβατά μεταξύ τους.

Έλεγχος του πληθυσμού και αναπαραγωγή

Εκτός από τις ατομικές περιπτώσεις στις οποίες δεν συνιστάται, ενθαρρύνουμε, ως βασική πράξη υπεύθυνης ιδιοκτησίας, τη στείρωση των σκύλων και γατών όσο το δυνατό νωρίτερα, σύμφωνα και με τη γνώμη του κτηνίατρου.

Με τις σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας, η χειρουργική στείρωση αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο να αποφεύγονται ανεπιθύμητες γέννες. Η άποψη ότι, για συμπεριφορικούς ή ιατρικούς λόγους, απαιτείται να γεννήσουν τα θηλυκά πριν στειρωθούν δεν ευσταθεί. Ο κτηνίατρος θα προτείνει τον καλύτερο χρόνο διεξαγωγής και την καταλληλότητα της όποιας επέμβασης σε κάθε ατομική περίπτωση. Η απόφαση πρέπει να παίρνεται, για κάθε ζώο, ατομικά.

Θεωρούμε ότι η θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων σε τέλη ή φόρους, με σκοπό τη ενθάρρυνση της στείρωσης των κατοικιδίων, θα συμβαλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό των γεννήσεων και συνιστούμε να αποτελεί μέρος ενός εθνικού σχεδίου ελέγχου του πληθυσμού.

Δε συνιστούμε τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους έχει παρενέργειες, ενώ δύσκολα καθορίζονται η σωστή δοσολογία και ο κατάλληλος χρόνος χορήγησης.

Εκτροφή

Ο ρυθμός αναπαραγωγής, τόσο ιδιωτικά όσο και σε εμπορικά εκτροφεία, πρέπει να συνδέεται και να είναι ανάλογος με τη δυνατότητα απορρόφησης των παραγόμενων ζώων, δηλαδή τη διαθεσιμότητα κατάλληλων σπιτιών για τα ζώα που θα γεννηθούν.

H αναπαραγωγή που δημιουργεί ή συντηρεί σωματικές μορφές και λειτουργίες που έχουν αρνητικές επίπτώσεις στην υγεία και την ευζωία των ζώων, πρέπει να απαγορεύεται.

Ακρωτηριασμοί αφτιών και ουράς

Οι λεγόμενοι «καλλωπιστικοί» ακρωτηριασμοί είναι βάναυσοι και βλαβεροί. Δεν ενδείκνυνται ιατρικά ούτε είναι προς όφελος του ζώου. Επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή του σκύλου, καταργώντας τα βασικότερα εργαλεία για την μεταξύ τους επικοινωνία τους και εμποδίζοντάς το να ελέχγει τα μηνύματα που εκπέμπει.

Μεταφορά

Οι μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις και το διεθνές εμπόριο ζώων συντροφιάς (international pet trade) αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία κακοποίησης και θανάτου των ζώων συντροφιάς και πρέπει να καταργηθούν.

03. ΙΠΠΟΕΙΔΗ

Τα άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια έχουν σύνθετες ανάγκες και χρειάζονται ένα κτηνιατρικό πρόγραμμα που περιέχει εμβολιασμούς , αποπαρασιτώσεις και φροντίδα δοντιών και οπλών (πετάλωμα ή εξονυχισμός).

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, γνώσεις και την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχουν τα απαραίτητα για την ευζωία τους – συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για το τέλος της ζωής τους.

Αναβάτες και χειριστές ιπποειδών θα πρέπει να αποφεύγουν πρακτικές ή εξοπλισμό που προκαλούν στα ζώα πόνο, φόβο ή δυσφορία.

Ταυτοποίηση

Όλα τα ιπποειδή θα πρέπει να ταυτοποιούνται με ηλεκτρονική σήμανση, όπως προβλέπει ο κανονισμός 2015/262 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιπποειδή εργασίας

Όλα τα γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα εργασίας πρέπει να εξετάζονται τακτικά από ειδικευμένο κτηνίατρο και πεταλωτή.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζει σωστά η ιπποσκευή στο σώμα τους ώστε να μη δημιουργεί πόνο ή τραυματισμούς και να υπάρχουν όρια στο βάρος που μεταφέρουν και στις ώρες που εργάζονται. Όταν ξεκουράζονται, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σκιά, σε τροφή, καθώς και μόνιμη παροχή νερού.

Θεωρούμε επείγουσα τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών εργασίας, με σαφή κανόνες σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (OIE).

Παστούρωμα

Το παστούρωμα (δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους ή με το κεφάλι) είναι πρακτική μη αποδεκτή. Απαγορεύεται από το νόμο  (αρθ 1 του ν. 1197/1981 και άρθ.1 και 16 του ν. 4039/2012) και διώκεται ποινικά.

Αγώνες και παραδοσιακές εκδηλώσεις

Είναι σημαντικό, σε αγώνες, προπόνηση και παραδοσιακές εκδηλώσεις, να ελέγχονται μέθοδοι και συνθήκες, για να αποφεύγονται τραυματισμοί των ζώων.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια αγώνων, επίσημων ή μη,  προκαλούν καταπόνηση, τραυματισμούς και, πολλές φορές, θάνατο των αλόγων. Επανεξέταση των προδιαγραφών των ιππικών αθλημάτων θα συμβάλλει στον περιορισμό των τραυματισμών.

Η υπερβολική ή περιττή χρήση μαστιγίου θα πρέπει να τιμωρείται με σοβαρές ποινές στον αναβάτη κι όποιον άλλο ευθύνεται.

Τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν σκοπό την αύξηση της επίδοσης των ζώων πρέπει να απαγορεύονται αυστηρά.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός των ιπποειδών για υποτιθέμενους θεραπευτικούς λόγους αποτελεί πρακτική βάναυση και αναποτελεσματική και δεν πρέπει να εφαρμόζεται ποτέ.

Ευθανασία

Πριν προχωρήσει στην απόκτηση ενός ιπποειδούς, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θα πρέπει να προβλέψει στον προϋπολογισμό του το κόστος του τέλους της ζωής του ζώου (ευθανασία -αν χρειαστεί- και διάθεση του νεκρού ζώου).

Αν ένα ζώο πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία, αυτή πρέπει να γίνεται επιτόπου για να μην καταπονηθεί περαιτέρω το ζώο από το στρες της μεταφοράς.

Σφαγή

Στην Ελλάδα, κατόπιν εισήγησής μας, απαγορεύτηκε διά νόμου η σφαγή ιπποειδών για  παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών (4711/2020).

Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 2015/262 για την ταυτοποίηση των ιπποειδών και την καταγραφή τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Πρέπει επίσης, το εμπόριο ζωντανών αλόγων από Ελλάδα προς άλλες χώρες, να συνοδεύεται υποχρεωτικά με νομικά δεσμευτική τεκμηρίωση ότι τα άλογα που εμπορεύονται δεν προορίζονται για σφαγή και η υποχρέωση τεκμηρίωσης να επεκτείνεται και στους μεσάζοντες.

04. ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ & ΚΥΝΗΓΙ

Leopard
Hunter

Άγρια πανίδα και κυνήγι

Το μικρό μέγεθος της Ελλάδας καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό να γίνει κάθε προσπάθεια να διαφυλαχτεί η άγρια πανίδα της.

Αμφισβητούμε πλήρως τη θεωρία ότι το κυνήγι αποτελεί μέθοδο διαχείρισης της πανίδας. Θεωρούμε ότι είναι μια δραστηριότητα αναχρονιστική, βάναυση και άδικη που πλήττει την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα, διαλύοντας τις οικογένειες των ζώων και αφήνοντας πίσω απροστάτευτα μικρά να πεθάνουν της πείνας.

Το κυνήγι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άθλημα

Το κυνηγετικό λόμπι αυτοπαρουσιάζεται ως διαχειριστές πανίδας”. Πρόκειται περί πλάνης. Αντιθέτως, το κυνήγι είναι αυτό που παράγει τις ανισορροπίες, δημιουργώντας υπερπληθυσμό μερικών ειδών, επειδή οι κυνηγοί σκοτώνουν  τους φυσικούς θηρευτές αυτών των ειδών. Με τον ίδιο τρόπο εισάγονται είδη-θηράματα για να ενισχυθεί ο πληθυσμός τους, ενώ παράλληλα εξολοθρεύονται οι φυσικοί θηρευτές τους ώστε τα θηράματα να αυξηθούν κι άλλο, και να δικαιολογείται η θήρα τους ως “έλεγχος πληθυσμού”.

Τα ζώα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ συγκομιδή

Είναι θλιβερό να αντιμετωπίζεται η άγρια πανίδα σαν καλλιέργεια, ποσοστό της οποίας μπορεί να «συγκομίζεται» κάθε χρόνο. Η προσέγγιση είναι εξ αρχής προβληματική γιατί βλέπει αποκλειστικά αριθμό ατόμων για σκότωμα, αψηφώντας την επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα ζώα βιώνουν συναισθήματα, έχουν οικογένειες και συνδέονται μεταξύ τους με πολυσύνθετες σχέσεις και κοινωνικά συστήματα.

Η άγρια πανίδα καταστρέφεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με πρώτη αιτία την καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων για να γίνουν καλλιέργειες και δεύτερη μεγαλύτερη αιτία, το κυνήγι, το οποιο καταστρέφει ολόκληρους πληθυσμούς ζώων. Έρευνες σε  αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν 83% μείωση των πληθυσμών των θηλαστικών στις περιοχές όπου η ύπαρξη δρόμων δίνει πρόσβαση στους κυνηγούς και η καταστροφή θα επιταχυνθεί με την ανάπτυξη νέων οδικών δικτύων στις επόμενες δεκαετίες.

300 είδη θηλαστικών θηρεύονται από τον άνθρωπο σε σημείο αφανισμού. στην Ευρώπη, 1 στα 3 είδη πουλιών απειλείται. Μερικά κοινά είδη έχουν χάσει 50 με 80 % των πληθυσμών τους, ενώ το ¼ των πιο άφθονων ειδών έχει χάσει το 92% των πληθυσμών του μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στις Μεσογειακές χώρες, όπου οι διαδρομές των αποδημητικών πτηνών διασταυρώνονται με το τοπικό παραδοσιακό κυνήγι.

Μεγάλα σαρκοφάγα και διαχείριση οικοσυστημάτων

Εκεί που δεν τα σκοτώνει ο άνθρωπος, οι μεγάλοι θηρευτές, λύκοι, αρκούδες, λιοντάρια, είναι οι πραγματικοί διαχειριστές των οικοσυστημάτων.

Η επαναφορά λύκων στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone των ΗΠΑ (λινκ) είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το οικοσύστημα: αυξήθηκε η βιοποικιλότητα, εμφανίστηκαν κάστορες και πολλά είδη πουλιών και φυτών, και αποκαταστάθηκαν ποτάμια και φυσικά ενδιαιτήματα, φέρνοντας το όλο οικοσύστημα σε ευημερία.

Κυνήγι τρόπαιων (Trophy Hunting)

Πρόκειται για την πιο κατάπτυστη ανθρώπινη δραστηριότητα, μαζί με τον παιδοφιλικό σεξoυαλικό τoυρισμό.  Μια διεθνής βιομηχανία, βίαιη οργανωμένης δολοφονίας εμβληματικών άγριων ζώων, άνανδρη, βίαια, ανήθικη και διεφθαρμένη. Βασίζεται στη φτώχεια των τοπικών Αφρικανικών κοινωνιών, την οποία επιδεινώνει καταστρέφοντας τα μεγαλοπρεπή ζώα που αποτελούν τους ζωντανούς τους μύθους, τον πλούτο τους, την παράδοση και κληρονομιά τους.

Η μετατροπή των Βασιλιάδων του Ζωικού Βασιλείου σε νεκρά τρόπαια και εμπορεύματα είναι αντίθετη με κάθε έννοια αληθινής κηδεμονίας του πλανήτη.

H CITES (Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των ειδών υπό απειλής εξαφάνισης) αποτελεί την μεγαλύτερη εν ισχύ παγκόσμια συμφωνία για την προστασία των άγριων ειδών πανίδας και χλωρίδας από την υπερεκμετάλλευσή τους. Η αποστολή της είναι να εξασφαλίσει ότι το διεθνές εμπόριο των άγριων ειδών ή προϊόντων αυτών, δεν απειλεί την επιβίωση τους. Ωστόσο, και η CITES υποκύπτει στις πιέσεις των εμπόρων άγριας ζωής. Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων έχουν καταντήσει έντονα πολιτικές, ενώ παρασκήνιο, επιχειρήματα και πορίσματα των συνεδριάσεων δίνουν όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι τα εμπορικά συμφέροντα είναι τελικά αυτά που προστατεύονται, και όχι τα είδη.

Η προστασία των ειδών που απειλούνται από το εμπόριο απαιτεί διεθνή συνεργασία, διότι τα ζώα αιχμαλωτίζονται σε μια χώρα, μεταφέρονται μέσω άλλων και καταναλώνονται ή καταλήγουν σε τρίτες.

Τι μπορείς να κάνεις

Υπέγραψε κάθε διεθνή συλλογή υπογραφών και διαμαρτηρία κατά του κυνηγιού

Αν είσαι φοιτητής Περιβαλλοντικών Επιστημών/Διατήρησης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων /Βιολογίας Περιβάλλοντος:

– Αμφισβήτησε πάντα και παντού την θεωρία που παρουσιάζει το κυνήγι ως ρυθμιστή της πανίδας

– Εξοικειώσου, για τις σύγκρουσεις συμφερόντων μεταξύ ανθρώπων και άγριας πανίδας, με λύσεις που δε βασίζονται στο θάνατο ζώων και εκπαίδευσε τους γύρω σου, συμφοιτητές, δασκάλους και κοινότητα

– Διατύπωνε δυνατά την γνώμη σου κατά του κυνηγιού και κινητοποίησε τους άλλους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο

Αν βρεις άγριο ζώο πληγωμένο, επικοινώνησε με:

  • ΑΛΚΥΟΝΗ (Νότιο Αιγαίο): tel 2284 022931, 6944 741616- www.alkioni.org
    email: alkioniparos@yahoo.gr
  • ΑΝΙΜΑ (Αττική): tel 210 9510075, 6972 664675 – www.wild-anima.gr
    email: wildlifecare@gmail.com
  • ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΓΡΙΑ ΖΩΗ (Θεσσαλονίκη): tel 6979 914852- www.drasi-agriazoi.gr , email: mail@drasi-agriazoi.gr
  • Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος (Καστοριά – Δυτική Μακεδονία), tel 6984 660560
  • ΑΡΙΩΝ (κητώδη) www.arion.org.gr , tel 6945-644994-6945-531850 –
    email: arionrescue@gmail.com
  • ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (αρκούδες / λύκοι) www.arcturos.gr , tel 23860 41500,
    email: arcturos@arcturos.gr
  • ΑΡΧΕΛΩΝ (θαλάσσιες χελώνες): www.archelon.gr – tel: 21089 444444 –
    email: info@archelon.gr
  • NAXOS WILDLIFE PROTECTION (Θαλάσσιες χελώνες – πτηνά) www.naxoswildlifeprotection.com – tel 6976 797070
    email: naxos.wildlife@gmail.com
  • ΚΑΛΛΙΣΤΩ (αρκούδες / λύκοι) www.callisto.gr , tel 2310 252530,
    email: info@callisto.gr
  • ΜΟΜ (φώκιες) www.mom.gr , tel 210 5222888 , email: info@mom.gr

05. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΖΩΑ

Σχολεία

Η χρήση ζώων στο πλαίσιο μαθημάτων ταλαιπωρεί τα ζώα και πρέπει να αποφεύγεται, όπως και οι σχολικές επισκέψεις που τα επιβαρύνουν ή τα ενοχλούν.

Οι επισκέψεις δεν πρέπει να γίνονται με ψυχαγωγικό σκοπό, αλλά ως μέρος ενός δομημένου και ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για την ευζωία των ζώων.

Ανώτερη εκπαίδευση

Τα μαθήματα βιολογίας της ανώτερης εκπαίδευσης πρέπει να τηρούν ένα σαφές πλαίσιο ηθικής, ευζωίας και σεβασμού των αναγκών των ζώων.

Κτηνιατρικές σχολές

Οι κτηνιατρικές σχολές που διατηρούν ζώα εντός των εγκαταστάσεων τους πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ευζωίας, εξασφαλίζοντας στα ζώα κατάλληλο κατάλυμα, κατάλληλη τροφή και νερό, καθημερινή άσκηση και συνθήκες που δεν τους δημιουργούν πόνο, φόβο ή αγωνία, ενώ τους δίνουν τη δυνατότητα να συναναστρέφονται με άλλα ζώα του είδους τους ή να απομονώνονται απ αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, μαθητές και φοιτητές πρέπει να έχουν την επιλογή να απέχουν, για συνειδησιακούς λόγους, από εργαστήρια που χρησιμοποιούν ζώα. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να υποχρεώνεται να πραγματοποιήσει ή παρακολουθήσει νεκροτομή ζώου.

06. ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

Laboratory Animals Our policies on Animals

Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. πειραματόζωα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.

Kλεισμένα σε εργαστηριακά κλουβιά, περιμένουν, ζαρωμένα από το φόβο, το επόμενο εφιαλτικό πείραμα που θα διενεργηθεί επάνω τους.

Eξαιτίας της σωματικής ταλαιπωρίας, της αγωνίας και του γυμνού περιβάλλοντος των κλουβιών, τα ζώα αναπτύσσουν νευρωτικές (στερεότυπες) συμπεριφορές: λικνίζονται πέρα-δώθε, στριφογυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους, ξεριζώνουν το τρίχωμά τους και αυτό-ακρωτηριάζονται.

Η αντιμετώπιση τους και οι νόμοι που ρυθμίζουν την χρήση και την προστασία τους, διαφέρουν δραματικά από χώρα σε χώρα.

Είναι τα πειράματα στα ζώα αναγκαία; χρήσιμα; δικαιολογημένα; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Τα ηθικά επιχειρήματα δε μπορούν να δώσουν καθολικά αποδεκτή απάντηση για το αν δικαιολογούνται, ή όχι, τα πειράματα στα ζώα. Όμως η έμπρακτη πρόοδος των επιστημονικών μεθόδων μπορεί σαφώς να περιορίσει το πεδίο σύγκρουσης.

 Πολλά πειράματα είναι εντελώς περιττά

Πολλά πειράματα πραγματοποιούνται ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς τη χρήση ζώων.

Πολλά επαναλαμβάνονται χωρίς λόγο ή για προϊόντα επουσιώδη όπως καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, οικιακής χρήσης, πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα…κλπ.

Κάθε πεδίο χρήσης πειραματόζωων πρέπει να εξετάζεται και αξιολογείται χωριστά, με στόχο να αντικατασταθεί η χρήση ζώων με εναλλακτικές, μη-βάναυσες μεθόδους.

Η προστασία των πειραματόζωων – Κατευθυντήριες αρχές

Τα 3Rs: Replace – Reduce – Refine  (Αντικατάσταση – Μείωση – Βελτίωση)  

  • Αντικατάσταση των ζώων με εναλλακτικές τεχνικές
  • Μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται στο ελάχιστο δυνατό
  • Βελτίωση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται πάνω τους, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται ο πόνος και η ταλαιπωρία.

Oι τρεις αρχές (Αντικατάσταση-Μείωση -Βελτίωση) είναι ενσωματωμένες στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2010/63 για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.  Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν τη νομική υποχρέωση να τις λαμβάνουν συστηματικά υπόψιν τους. Συγκεκριμένα, πρέπει :

  • Να επανεξετάζουν συνεχώς την αναγκαιότητα και τη δικαιολογία για τη χρήση ζώων
  • Να επισπεύδουν την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων
  • Να λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται, ουσιαστική μείωση της ταλαιπωρίας τους και αύξηση της ευζωίας τους.
  • Πριν αδειοδοτηθεί, κάθε ερευνητής πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη χρήση ζώων και τι θα κάνει για να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία τους.

Είναι κομβικής σημασίας να εδραιώνεται στην Εθνική νομοθεσία η θεμελιώδης αρχή ότι ζώα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να εξασφαλιστούν τα επιδιωκόμενα αποτέλεσμα. Όμως, χωρίς την δημιουργία επιστημονικά καταρτισμένων επιτροπών ικανών να αξιολογήσουν την αναγκαιότητα ενός πειράματος και χωρίς σοβαρούς και επανδρωμένους μηχανισμούς ελέγχου, οι αρχές και οι προβλέψεις του νόμου καταλήγουν κενές περιεχομένου. Για να δικαιολογηθεί και αδειοδοτηθεί πείραμα σε ζώα, δεν αρκεί να εξεταστεί αν υπάρχει εναλλακτική τη δεδομένη στιγμή, πρέπει να τεθεί η ερώτηση γιατί δεν υπάρχει και τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να αναπτυχθεί.

H βελτίωσης της ευζωίας είναι, αυτή τη στιγμή, ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την ανακούφιση της ταλαιπωρίας των πειραματόζωων. Είναι απαραίτητη η νάρκωση και τα αναλγητικά για να ανακουφίζονται τα ζώα από τον πόνο και να μειώνεται η αγωνία τους. Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η πλήρης αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές τεχνικές.

    Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.
    Περισσότερα