Είναι γεγονός ότι χιλιάδες κατοικίδια χάνονται κάθε χρόνο. Παρόλο που πολλά φορούν κολάρο με στοιχεία όταν χάνονται, αυτά εξαφανίζονται ή φθείρονται σε βαθμό να μη διαβάζονται τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μη βρίσκονται ποτέ οι ιδιοκτήτες των ζώων.
Τι είναι το μικροτσίπ;
Ένα μικρό ηλεκτρονικό τσιπάκι κλεισμένο σε κύλινδρο μεγέθους ενός κόκκου ρυζιού. Μεταδίδει τον αριθμό ταυτότητας στο σκάνερ το οποίο το εμφανίζει στην οθόνη του. Το μικροτσίπ λέγεται και αναμεταδότης (transponder).
Γιατί να βάλω μικροτσίπ στο κατοικίδιό μου;
Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί το ζώο αν χαθεί ή κλαπεί. Προσοχή, δεν αρκεί η τοποθέτηση μικροτσίπ αλλά πρέπει να καταχωρηθούν τα στοιχεία στη βάση δεδομένων. Χωρίς την καταχώριση μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες επανεύρεσης του ζώου.
Είναι υποχρεωτικό;
Ναι, από το 2003 – και από το 2012 το πρόστιμο είναι 300€. Είναι επίσης απαραίτητο αν το ζώο πρόκειται να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας.
Πως γίνεται η τοποθέτηση; πονάει;
Τοποθετείται κάτω από το δέρμα με υποδερμική σύριγγα. Δεν πονάει, η εμφύτευση μπορεί να γίνει σε επίσκεψης ρουτίνας στον κτηνίατρο.
Τι πληροφορίες περιέχει;
Μόνο έναν αριθμό.
Δίνει το γεωγραφικό στίγμα του ζώου;
Όχι. Το μικροτσίπ δεν είναι GPS – δεν είναι σύστημα εντοπισμού.
Με ποιο τρόπο βοηθάει την επανένωση ζώου και ιδιοκτήτη;
Το πρώτο πράγμα που κάνει όποιος βρει ένα κατοικίδιο είναι να ζητήσει σε κτηνίατρο να σκανάρει για μικροτσίπ. Εφόσον το ζώο έχει μικροτσίπ και τα στοιχεία έχουν περαστεί στη βάση δεδομένων, τότε η εύρεση του ιδιοκτήτη είναι άμεση.
Και η προστασία των προσωπικών δεδομένων;
Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων περιορίζεται στους κτηνιάτρους και – στην Ελλάδα – στην Κρατική Αρχή που χειρίζεται το σύστημα.
Το μικροτσίπ αντικαθιστά την κονκάρδα και το αντιλυσσικό ταμπελάκι;
Όχι. Το μικροτσίπ είναι μόνιμη σήμανση η οποία δεν χάνεται και δεν αλλοιώνεται, αλλά δεν αντικαθιστά κολάρο και κονκάρδα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.
Η κονκάρδα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να βρεθεί ο ιδιοκτήτης αλλά αν η κονκάρδα χαθεί ή το κολάρο χαθεί η αφαιρεθεί, πράγμα δυστυχώς πολύ σύνηθες, τότε το μικροτσίπ είναι συχνά ο μόνος τρόπος να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ενός χαμένου ζώου.
Όσο για το αντιλυσσικό ταμπελάκι, δίνει την πληροφορία ότι το ζώο είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας, πράγμα πολύ σημαντικό, αλλά είναι περίπου αδύνατον να βρεθεί από εκεί ο κτηνίατρος που έκανε το εμβόλιο – ώστε μέσω αυτού ενδεχομένως να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του χαμένου ζώου.
Μόλις υιοθέτησα από καταφύγιο/φιλοζωική οργάνωση. Το ζώο μου έχει μικροτσίπ?
Κανένα ζώο δεν φεύγει από καταφύγιο/φιλοζωικής οργάνωσης χωρίς να έχει πρώτα σημανθεί ηλεκτρονικά και να έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη.
Γιατί δεν μπορώ να αγοράσω το μικροτσίπ και να το βάλω μόνος μου;
Παρόλο που δείχνει εύκολη -μια απλή ένεση- η διαδικασία εμφύτευσης χρειάζεται εμπειρία.
Αν δεν τοποθετηθεί με το σωστό τρόπο ή πάει πολύ βαθιά ή πολύ ρηχά ή στραβά, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που ξέρει που θα το βάλει, πως θα το βάλει και θα αναγνωρίσει τυχών σημάδια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευτεί ένα μικροτσίπ; Για ποιο λόγο;
Η ανίχνευση του μικροτσίπ δυσκολεύεται εάν:
- το ζώο δεν κάθεται ήσυχο
- το τρίχωμα του είναι πολύ μακρύ και μπερδεμένο
- φοράει μεταλλικό κολάρο η κολάρο με πολλά μεταλλικά στοιχεία
- Το μικροτσίπ έχει «μεταναστεύσει» σε άλλο σημείο του σώματος του ζώου λόγω ακατάλληλης εμφύτευσης
Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να μην ανιχνευτεί το μικροτσίπ, συνιστάται:
- Τα ζώα να σκανάρονται μακριά από μεταλλικό τραπέζι, υπολογιστές και λαμπτήρες φθορισμού
- Η ανίχνευση να αρχίσει ψάχνοντας και επιμένοντας στο αναμενόμενο σημείο εμφύτευσης, αν δεν βρεθεί τότε να σκαναριστεί όλη την επιφάνεια του σώματος
- Να περνάει πολλές φορές το σκάνερ πάνω στο σώμα του ζώου και με διαφορετική κλήση, όχι γρηγορότερα από 15εκατ/δευτερόλεπτο
- Το σκάνερ να εφάπτεται με το σώμα του ζώου
- Να ελέγχεται η μπαταρία του σκάνερ
Χρειάζεται συντήρηση;
Όχι. Το μικροτσίπ έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνων!
3 πράγματα να έχετε στο νου σας:
- Να βεβαιωθείτε ότι είναι καταχωρημένα τα στοιχεία σας στη βάση δεδομένων
- Κατά τον ετήσιο κτηνιατρικό έλεγχο του ζώου, να ζητάτε από τον κτηνίατρο να σκανάρει το ζώο σας για να ελέγξετε ότι το μικροτσίπ είναι ανιχνεύσιμο.
- Σε περίπτωση που αλλάξουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας, να ενημερώστε άμεσα την βάση δεδομένων.
Το μικροτσίπ δεν είναι εγγύηση ότι ένα χαμένο ή κλεμμένο ζώο θα βρεθεί, αλλά αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητες – εφόσον είναι ενημερωμένη η βάση δεδομένων.
Αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία των ζώων, όχι μόνο βοηθώντας στην επανένωση απολεσθέντων κατοικίδιων με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά αποτρέποντας – με το να εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα των ζώων – το παράνομο εμπόριο και τις εγκαταλείψεις.
Η βάση δεδομένων
Η αξιοπιστία της βάσης δεδομένων – και φυσικά των Αρχών που την χειρίζονται – είναι καθοριστικής σημασίας.
Μέχρι στιγμής την ευθύνη δημιουργίας κατάλληλης βάσης δεδομένων έχει η κάθε χώρα χωριστά. Μερικές χώρες της ΕΕ έφτιαξαν αμέσως λειτουργικές βάσεις δεδομένων (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία..), στην Ελλάδα όμως το σύστημα ακόμα υπολειτουργεί.
Τη βάση δεδομένων λειτουργούσε – με πολλές ελλείψεις – ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος από το 2004 μέχρι το 2015. Από το 2016, την βάση δεδομένων χειρίζονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε στο Βέλγιο η EuroPetNet, η πρώτη Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων, ή μάλλον ένα σύστημα που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο. Η Ελληνική βάση δεδομένων δεν έχει συνδεθεί.